Laag 17
[aioseo_breadcrumbs]

Gastouder worden?

Werkt u al voor een gezin, maar wilt u als officiële gastouder aan het werk? Of bent u op zoek naar een leuke, zorgzame baan als professionele oppas? Dan bent u bij ons aan het goede adres! Wij zijn namelijk altijd op zoek naar gastouders. Een gastouder is iemand die één of meerdere kinderen verzorgt van wie de ouders werken. Bij u of bij de vraagouders thuis.

Wat heeft u nodig om als gastouder te gaan beginnen en wat zijn de wettelijke eisen voor een gastouder:

  • minimaal een diploma MBO-2 Helpende (Zorg en) Welzijn of een certificaat ‘Goed gastouderschap’ (EVC), waaruit blijkt dat de gastouder aan alle vereiste kwalificaties op mbo-2 niveau voldoet. Er is tevens een lijst met diploma’s die vrijstelling geven. Wij adviseren u hier graag in.
  • certificaat EHBO aan kinderen, deze mag niet ouder zijn dan 1 jaar,
  • een kopie van uw Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Wanneer de opvang op uw eigen adres plaatsvindt, is ook een geldige VOG van uw huisgenoten van 18 jaar of ouder verplicht. De VOG mag niet ouder zijn dan 2 maanden.
  • een kopie van een geldig legitimatiebewijs, zoals uw rijbewijs, paspoort of ID met vermelding van uw BSN-nummer,
  • u bent 18 jaar of ouder (en woont niet op hetzelfde adres als de ouders van de kinderen die u opvangt),
  • uw eigen kinderen staan niet onder toezicht,
  • u spreekt Nederlands.

U mag maximaal 6 kinderen van 0 tot 13 jaar opvangen, inclusief uw eigen kinderen tot 10 jaar. Als u alleen kinderen jonger dan 4 jaar opvangt, mag u niet meer dan 5 kinderen tegelijk opvangen. Er mogen maximaal 4 kinderen van 0 en 1 jaar tegelijk aanwezig zijn, waarvan maximaal 2 kinderen van 0 jaar, inclusief uw eigen kinderen van deze leeftijd.
Voldoet u aan bovenstaande criteria dan wordt u als gastouder opgenomen in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Ouders die gebruik wensen te maken van gastouderopvang komen alleen voor kinderopvangtoeslag in aanmerking indien zij gebruik maken van geregistreerde opvang. Uiteraard helpen en begeleiden wij u bij het tot stand brengen van deze registratie.

Achterwacht

Wanneer u vier of meer kinderen tegelijk opvangt, inclusief uw eigen kinderen, moet een achterwacht beschikbaar zijn. De achterwacht is iemand bij u in de buurt op wie u terug kunt vallen als zich een calamiteit voordoet. De achterwacht moet binnen een kwartier op de opvanglocatie zijn en de zorg voor de kinderen overnemen. De achterwacht hoeft geen ervaringscertificaat of EHBO-diploma te hebben, omdat het om een noodoplossing gaat. Een achterwacht kan bijvoorbeeld uw partner, buren of een kennis zijn.

Als gastouder inschrijven bij Kidko? Welkom!

Maak gebruik van ons inschrijfformulier gastouder.
Na ontvangst van uw inschrijving nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.